Café Parasollen, Vejle
- et sted for alle
Café Parasollen er en organisationsdrevet institution under KFUM’s Sociale Arbejde. Den drives af en styregruppe, nogle få ansatte og ca. 45 engagerede frivillige. I fællesskab løser de ansatte og frivillige en bred vifte af daglige opgaver – lige fra indkøb, madlavning, bagning og rengøring til salg af mad og drikkevarer, samt ikke mindst samvær, nærvær og aktiviteter med vores gæster.
Vi har en meget bred målgruppe og et dagligt besøgstal på omkring 100 mennesker, som alle har forskellige behov og livssituationer. Det kalder på mange typer indsatser, og der er meget, vi gerne ville gøre mere af.
Derfor er vi dybt taknemmelige for Henrik Busk Andersens donation fra salget af Den Lille Brobygger.
De midler ønsker vi primært at bruge til at styrke vores sociale aktiviteter og fællesskabstilbud for to særligt udsatte grupper, som vi arbejder målrettet på at bygge bro til.
1. Unge i alderen 18–30 år – en særlig sårbar gruppe
Den første gruppe, vi ønsker at styrke indsatsen overfor, er de unge mellem 18 og 30 år, som vi allerede har kontakt med gennem vores aftenåbne ungecafé og fællesspisninger. Mange af disse unge kæmper med alvorlige problematikker som misbrug, psykisk mistrivsel, ensomhed og marginalisering.
Vi ønsker at bruge donationen til at bygge bro ind i deres ungdomskultur – ved at tilbyde flere og mere varierede aktiviteter, der både skaber mening, struktur og relationer. Det handler ikke kun om at give dem et trygt sted at være, men også om at møde dem i øjenhøjde og gøre Café Parasollen til et frirum, hvor de kan mærke fællesskab, livsglæde og håb.
Ved at udvide vores tilbud med kreative, sociale og fællesskabsorienterede aktiviteter, vil vi styrke vores relation til de unge – og hjælpe dem med at få øje på nye veje i livet.
2. Grønlandske tilflyttere – kampen for tilhørsforhold og fællesskab
Den anden gruppe, vi ønsker at styrke indsatsen for, er vores grønlandske café-gæster – en gruppe af tilflyttere fra Grønland, som ofte kæmper med en dyb følelse af ensomhed og udenforskab. Mange oplever mangel på netværk, kulturelt tilhørsforhold og et fællesskab, hvor de kan være hele mennesker.
Vi ser en stor styrke i fællesskabet blandt dem – men også et stort behov for, at det får plads til at vokse. Med midlerne fra Den Lille Brobygger ønsker vi at skabe flere meningsfulde og kulturelt forankrede aktiviteter, der både ærer deres baggrund og bygger bro til nye relationer i lokalsamfundet.
Formålet er at styrke fællesskabet internt i gruppen, men også at åbne dørene for, at de føler sig som en del af Café Parasollen – og af Danmark. Mange i gruppen kæmper med misbrug og psykisk sårbarhed, men det, der trænger sig allermest på, er følelsen af ikke at høre til.
Med denne støtte kan vi skabe rum for anerkendelse, nærhed og håb – og det gør en reel forskel.
Café Parasollen er et alkoholfrit værested for alle
Vores formål er:
- At skabe et stof- og alkoholfrit miljø, der er åbent for alle
- At hjælpe og støtte mennesker, som har problemer og som selv ønsker at blive hjulpet gennem hjælp til selvhjælp
- At tilbyde forebyggende og oplysende arbejde til menneske som er truet af misbrug
- At åbne mulighed for at inddrage mennesker i et aktivt fællesskab - også arbejdsfællesskab
- At være et alternativt tilbud til de medmennesker, der har det svært med sig selv på grund af misbrug eller manglende netværk
- At skabe rum, respekt og værdighed til de mennesker, der kommer i caféen.
__________________________________________________________________________________
Café Parasollen kan udover pengene også godt bruge frivillige hænder og ansigter i deres arbejde, så hermed en opfordring til at tage kontakt og tilbyde sig.
På vegne af alle tilknyttet Café Parasollen, Vejle siger vi TAK!
Anni Lindum Hans-Henrik Wikman
Daglig leder af Café Parasollen i Vejle Formand for styregruppen
Vestergade 16C, 7100 Vejle
Tlf. 2425 3076
E-mail: parasollen.vejle@kfumsoc.dk